30 dagen uitdaging

Budget Challenge

Wie regelmatig op het internet vertoeft kan er niet om heen, de 30 dagen uitdagingen zijn populair. Wetenschappers, psychologen en auteurs laten ons constant weten dat 30 dagen voldoende is om in alle vrijheid een nieuwe gewoonte aan te leren of een oude gewoonte te veranderen. De 30 dagen uitdaging is een experiment waarbinnen je jezelf de complete vrijheid geeft om iets al dan niet te doen, maar bovenal je geeft jezelf de vrijheid om te ervaren dat het ook anders kan.

Uitdagingen prikkelen ons kopieergedrag. Met de komst van sociale media is het gemakkelijk om dagelijks geïnspireerd te worden door mensen die dezelfde uitdaging aangaan. Er zijn veel Facebookgroepen waar je mensen kan vinden die samen een uitdaging aangaan. Ook op Instagram en Pinterest kun je heel wat foto’s vinden die het vervullen van uitdagingen creatief delen aan de mensheid. Het groepsgevoel is een enorme stimulans om de grenzen telkens weer een beetje te verleggen.

De ‘Budget uitdaging’ is niet letterlijk een uitdaging waarbij je gedurende dertig dagen geen geld uitgeeft, het is een uitdaging waarbinnen je probeert minder uit te geven dan wat je gewoonlijk uitgeeft. Het is niet de bedoeling om jezelf uit te hongeren of gedurende de uitdaging rekeningen weg te moffelen. De basisuitgaven blijven, maar alles wat niet binnen de basisbehoeften valt, probeer je te vermijden of op een goedkopere manier uit te voeren.

Twee jaar geleden begon ik het pad van minimalisme te bewandelen om meer rust en voldoening te vinden. Alle punten in mijn leefwereld die me nerveus maakten pakte ik één voor één aan. Financiële kopzorgen zijn voor mij een enorme bron van stress. Zelfs wanneer ik een buffer heb krijg ik paniekaanvallen bij het binnenkomen van onverwachtse uitgaven. Daar moet verandering in komen.

Een budget uitdaging in groep is voor mij een enorme stimulans om hieraan te werken zonder mezelf te verliezen. Andere deelnemers hun zorgen lezen doet me vaak beseffen dat ik enerzijds niet alleen ben en anderzijds dat er jammer genoeg heel wat mensen zijn die het veel moeilijker hebben. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Het delen van ervaringen, zowel wat de tegenslagen als de geslaagde pogingen betreft, opent de ogen. Het zorgt er voor dat ik bij een tegenslag niet ga tobben en dat ik telkens weer inspiratie vind om het anders aan te pakken of net door te zetten met datgene wat ik probeer te bereiken.

Mijn blogs binnen deze uitdaging vind je terug onder het label 'Budget Uitdaging'. Wil je zelf meedoen aan deze ‘No-Spend-challenge’? Schrijf je dan in via de website van ‘Meer geld Minder stress’. Wil je een andere uitdaging aan gaan, maar ben je nog wat op zoek naar inspiratie, neem dan zeker eens een kijkje op http://www.30dagen.be. Dit is een campagne van ‘Een wereld met Lef’. Veel succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten